Betaalbare keuken – maar niet op comfort verliezen
Er is echt één goede reden om voor een betaalbare keuken te kiezen en die dure links te laten liggen. Dat is niet omdat die hele dure niet veel extra’s hebben te bieden. En ook niet omdat het vaak pronkjes zijn in je keukenruimte, zeker als die opengewerkt is en bij je woonruimte aansluit. Al die redenen zijn weer ten faveure van een topmerk keuken, mocht je daar 10.000 of 20.000 euro voor over hebben. Nee, de belangrijkste reden is dat een keuken net een auto is. Na de eerste dag heb je een occasion in huis staan. Een nieuwe keuken, uit welk prijssegment dan ook, zakt enorm snel in waarde. En juist daarom kun je het best een goedkope keuken nemen. Dat is dus een betaalbare keuken. Toegegeven, een droom van een Bulthaup voor 45.000 euro is als een Rolls Royce. Die gaat na een jaar ook niet weg als een afgedankt tweedehandsje. Maar… dan hebben we het niet meer over betaalbare keukens.
Prijsopslag leidt tot duurkoop
Laten we het eens omdraaien. Wat maakt de gemiddelde keuken nou zo duur? Allereerst is dat de prijsopbouw. Je begint in een showroom met een netjes geprijsde keuken. Die kan voor jouw budget en is dus betaalbaar. Maar dan komt het. Je wensen komen op tafel. En de adviseur haalt zijn calculator erbij. Deze keuken maar dan toch graag met stenen aanrechtblad en liever andere apparatuur. De prijs gaat als een raket omhoog. En je favoriete keuken blijkt ineens wel heel duur te gaan worden. Komt door je wensen. Beter kun je je wensen vooraf op een lijstje zetten. En dan alleen geïnteresseerd zijn in die keukens die de meeste zaken al aan boord hebben. Zo blijft de verkoopprijs gelijk en zijn je wensen vervuld.
Op zoek naar een betaalbare keuken
Wil je een keuken die binnen je budget past? Een budgetkeuken, zogezegd? Hoed je dan voor alle zaken die een keuken qua prijs omhoog doen jagen. Hier een aantal punten die zeker niet bij een betaalbare keuken passen:
- • Bekende keukenmerken (je betaalt snel vijf keer teveel);
- • Chique werkbladen met fraaie afwerking (duur hout, graniet, speciaal composiet);
- • Kookeiland (kost meer omdat o.a. alle wanden vrij staan);
- • Dure frontjes (massief hout, gefineerd; je betaalt snel tot drie keer teveel);
- • Veel keukenlades (vooral die van 90 en 120 cm breed);
- • A-merk apparatuur;
- • Bovenkasten met glasfront en/of een liftsysteem;
- • U-vormige keuken (twee dure carrouselkasten).
Waar betaalbare keukens kopen?
Wie is voordeliger, die verkoper van die leuke eenmanszaak of die keten met dat overweldigende assortiment in een showroom die oneindig lijkt door te gaan. Bij de eenmanszaak drukt de goede kwaliteit vaak door in de prijs terwijl de grote keukenboeren het van de winstmarge moeten hebben. En dus vaak met aantrekkelijke prijskortingen werken.
Toch liever de bouwmarkt voor een betaalbare keuken?
Het moet gezegd: de kwaliteit laat vaak te wensen over. De deurtjes lopen niet altijd goed, de lades haperen snel. En soms moet je zelf alle elementen bij elkaar zoeken omdat je bij bouwmarkten vaak geen complete betaalbare keuken tegenkomt. En voor een werkblad ben je meestal beperkt tot een kunststof blad. Dan heeft de online keukenwereld toch veel meer te bieden.